Al meer dan 3000 videoclips & lespakketten

Het Paasfeest

Inleiding:

Ga met de leerlingen in een kring zitten en laat ze een chocolade paashaas en een handje paaseieren zien. Vraag aan de kinderen wat dit zijn en waarom je ze in deze tijd van het jaar in de supermarkt kunt kopen. Vraag vervolgens door als de kinderen ‘paashaas’ en ‘paaseieren’ noemen door te vragen wat Pasen is. Vertel ze dat het een christelijke feestdag is en geef de kinderen daarna de opdracht om naar onderstaande video te kijken. Verdeel de klas in drietallen en geef de leerlingen deze kijkvragen mee:

• Wat wordt er tijdens Pasen herdacht?
• Wat wordt er tijdens Pasen gevierd?
• Wat hebben de paashaas en paaseieren met Pasen te maken?

Kern:

Zet de drietallen na het bekijken van de video bij elkaar en laat ieder groepslid aan de andere twee groepsleden vertellen welk antwoord hij of zij op de vraag heeft opgeschreven. Laat de leerlingen daarna samen een lijstje opstellen met de antwoorden op de vragen en bespreek de vragen vervolgens klassikaal. Gebruik eventueel deze informatie: Pasen is een onderdeel van een christelijke feestweek, die de stille week wordt genoemd. Pasen is afgeleid van Pesach, een Joodse feestdag. Dan vieren de Joden dat ze bevrijd zijn van de slavernij van Egypte. Jezus heeft dat herdacht door Jeruzalem binnen te rijden op een ezel. Hij werd luid toegejuicht en zijn leerlingen wuifden met palmbladeren naar hem.

Deze dag wordt een week voor Pasen in de kerk gevierd als Palmzondag. Niet iedereen was blij met de intocht van Jezus. Pontius Pilatus vond dat Jezus voor problemen zorgde door over God te praten en hij besloot dat Jezus voor straf gekruisigd moest worden. Op Goede Vrijdag wordt Jezus gekruisigd en dat wordt goede vrijdag genoemd, omdat Jezus vrijwillig stierf, zodat de zonden van alle mensen vergeven kunnen worden. Drie dagen na zijn dood stond hij op. Die dag wordt ook wel paaszondag genoemd en tijdens die feestdag viert iedereen de opstanding van Jezus. Paaseieren en de paashaas hebben dus niets met het paasfeest te maken, maar zijn hier wel van afgeleid. Zij hebben namelijk met nieuw leven te maken. Christenen geloven dat mensen na hun overlijden naar God in de Hemel gaan.

Eind maart begint de lente en dat seizoen staat ook symbool voor nieuw leven: bloemen en planten gaan groeien en er worden veel nieuwe dieren geboren. Pasen valt in de lente, dus het ei en de haas staan symbool voor nieuw leven. Uit een ei komt een kuikentje en de haas komt in de lente uit zijn winterslaap. Tijdens de koude dagen in de winter slaapt een haas in zijn donkere hol, maar als de zon in de lente weer gaat schijnen komt hij weer naar buiten. Veel mensen waren verdrietig toen Jezus werd gekruisigd. Die dagen noemen ze ook wel donkere of sombere dagen. Drie dagen na de kruisiging waren de mensen weer blij, omdat Jezus uit de dood was opgestaan. Jezus verruilde sombere dagen voor vrolijke dagen en dat gebeurt ook in de lente als de zon gaat schijnen en het warmer wordt!

Leuke weetjes:
• Boeren stopten eieren vroeger in de grond van hun moestuin, omdat zij dachten dat eieren voor een betere oogst zorgen;
• Sommige vogels leggen eieren in het nest van een haas. Mensen dachten vroeger dat hazen deze eitjes zelf hadden gelegd.

Afsluiting:

Laat de kinderen als afsluiting een verwerkingsopdracht maken: een kiekeboe-ei! Het kiekeboe-ei lijkt in eerste instantie een prachtig versierd ei, maar het is open te klappen zodat er een kuikentje tevoorschijn komt! Klik hier voor een voorbeeld van het kiekeboe-ei en toon deze afbeeldingen op het digibord aan de klas, zodat ze tijdens het knutselen een voorbeeld hebben. Dit heeft u hiervoor nodig:

• Stevig wit karton;
• Stevig geel karton;
• Velletjes papier in verschillende kleuren;
• Een schaar;
• Stiften;
• Lijmpotjes;
• Splitpen.

Zorg ervoor dat ieder kind twee werkladen krijgt: een ei op wit karton en een kuikentje op geel karton. De kinderen mogen hun creativiteit gebruiken door het ei te versieren met gekleurde vormpjes. Dat kan zowel met stoften als door figuurtjes te knippen uit de gekleurde velletjes papier. Als het ei klaar is, knippen ze het ei gekarteld doormidden, zodat het ei een boven- en onderkant krijgt. Om het kuikentje te verstoppen, moet het achterkant van de onderste helft van het ei geplakt worden. Plak hier eventueel gras bij, zodat het kuikentje het niet koud krijgt en bevestig de helften van het ei aan elkaar met een splitpen. Als de kinderen de bovenkant wegschuiven roept het kuikentje kiekeboe!