Al meer dan 3000 videoclips & lespakketten

Nationale Tuinvogeltelling 2017

Inleiding:

28 en 29 januari is het weer tijd voor de Tuinvogeltelling. Deze jaarlijkse telling geeft een beeld van hoe het gaat met de vogels in Nederland. Dankzij de landelijke vogeltellingen weten we steeds meer over de aantallen verschillende vogelsoorten in Nederlandse en hun verspreiding. Welke vogelsoorten kennen jouw leerlingen? En wat weten ze precies van die vogels? Wat vinden ze de mooiste vogel, en wat vinden ze daar het mooist aan? Zijn er volgens hen ook minder mooie en misschien zelfs een beetje gekke vogels?

Indien leerlingen moeite hebben om vogelsoorten te noemen, kan je hen hierbij helpen. Dit kan door zelf vogelsoorten te noemen en/of door vogelsoorten te laten zien op het digibord.

Kern:

Bekijk vervolgens de video, onderaan deze pagina. Stel na het kijken de volgende kijkvragen:
* Hoe worden de veren van de vleugels en de staart van vogels ook wel genoemd?
* Er zijn twee soorten trekvogels. Welke twee zijn dat?
* Waarom trekken vogels?
* Hoe weten de vogels waar ze heen moeten vliegen?
* Roofvogels kunnen stil in de lucht blijven hangen. Hoe doen ze dat?
* Welke vogels kunnen langer in de lucht blijven hangen: vogels met lange, smalle vleugels of vogels met korte, brede vleugels?

Afsluiting:

De afsluiting van deze les vindt niet op school, maar thuis plaatst. De leerlingen doen namelijk mee met de tuinvogeltelling. Dit gebeurt in drie eenvoudige stappen (bron: Tuinvogeltelling).

1. Tel op 28 of 29 januari 2017 een half uur de vogels in je tuin of op het balkon. Vliegen de vogels alleen maar over je tuin? Die tellen niet mee.

2. Noteer alle waarnemingen van een soort in je tuin of op je balkon. Maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan loop je het risico dezelfde vogel dubbel te tellen. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijk hebt gezien. Dus: zie je 3 koolmezen tegelijk en even later 5 koolmezen? Dan geef je door: 5 koolmezen.

3. Geef je telling vóór maandag 30 januari 12.00 uur ’s middags door via de app Tuinvogels of via deze website.

Benieuwd naar de resultaten? Deze worden tijdens de Nationale Tuinvogeltelling live bekend gemaakt op de website. Ook ontvang je na het sturen van je telling een link, waarmee je de resultaten in jouw buurt kunt volgen.