Al meer dan 3000 videoclips & lespakketten

Header nieuwsbrief

Win een workshop van een bekende Nederlandse artiest of schrijver

KlasseTV lanceert nieuw lespakket over auteursrecht

Een beroemde Nederlandse artiest of schrijver, die jouw leerlingen op hun eigen school de fijne kneepjes van het vak leert en natuurlijk wat van zijn eigen werk laat horen of zien. Het lijkt ver weg, maar is dichterbij dan ooit. KlasseTV en de Federatie Auteursrechtbelangen lanceren een nieuw, gratis lespakket over auteursrecht. En je raadt het al; je kunt een workshop van een bekende Nederlandse artiest of schrijver winnen voor jouw klas!

Het nieuwe lespakket, dat vanaf komend schooljaar beschikbaar is op KlasseTV, bestaat uit zes lessen, waarvan er vijf compleet nieuw zijn. Iedere les beschikt over lesbrieven en werkbladen. De lessen bestaan uit video’s, discussies en verwerkingsopdrachten. De leerlingen krijgen tevens een informatiebrief mee voor hun ouders, zodat zij weten wat er speelt in de les, bekend worden met het auteursrecht en er thuis verder over gepraat kan worden. Het lespakket is inzetbaar voor groep 7/8 van het basisonderwijs. De lessen kunnen het hele schooljaar ingezet worden, bijvoorbeeld tijdens de Week van de Mediawijsheid.

Elke les leuker
René Visser, directeur KlasseTV: “Een beroemde artiest of schrijver op je school, wie wil dat nou niet? Deze kan de leerlingen – en hun leraren – vertellen hoe hij te werk gaat. Om deze prijs te winnen, dienen de leerlingen eerst met het lespakket aan het werk te gaan. Met dit lespakket gaan ze op een leuke manier met mediawijsheid aan de slag. KlasseTV maakt elke les leuker.”

Pim van Klink, voorzitter Federatie Auteursrechtbelangen: “Voor kinderen is het internet een schatkamer vol filmpjes, muziek, plaatjes, spelletjes en ander moois. Zelf een foto, een filmpje of een verhaal maken en dat via het web met anderen delen is ook al kinderspel. Door kinderen te laten nadenken over wat er kan gebeuren als iemand anders hun creatie gebruikt – misschien wel op een manier die ze eigenlijk niet willen – worden ze zich bewust van het belang van zeggenschap over je eigen werk en leren ze het werk van andere creatieve makers te respecteren.”

Blijf op de hoogte
De komende periode zal bekend worden van welke artiesten en schrijvers je een workshop kunt winnen. Ook zal er dan meer informatie bekend worden over de exacte invulling van het lespakket. Druk op onderstaande button en vul je je gegevens in om op de hoogte te worden gesteld van de laatste ontwikkelingen van het lespakket.

Dossier Auteursrecht
Vorig jaar lanceerden KlasseTV en de Federatie Auteursrechtbelangen al een les over auteursrecht: ‘Dossier Auteursrecht’. Deze les zal ook in het nieuwe lespakket opgenomen worden. In ‘Dossier Auteursrecht’ leren leerlingen hoe ze verstandig om kunnen gaan met het gebruiken van video’s, muziek en afbeeldingen die ze op internet vinden. Ze leren het auteursrecht te respecteren en daarmee de creativiteit van de makers te bevorderen. Deze, eveneens gratis, les is beschikbaar via deze link.

Over de Federatie Auteursrechtbelangen
De Stichting Federatie Auteursrechtbelangen – Organisatie voor auteursrecht en naburige rechten – is het samenwerkingsverband tussen het Platform Makers, het Platform Creatieve Media Industrie en VOI©E. De Federatie heeft als doelstellingen het vergroten en versterken van het draagvlak voor het auteursrecht, en de bescherming en verbetering van de positie van de rechthebbenden.

Over KlasseTV
KlasseTV is een overzichtelijke internetportal met digitaal lesmateriaal voor alle groepen van het basisonderwijs. Het lesmateriaal van KlasseTV is afgestemd op het lesprogramma van de vijf grote educatieve uitgeverijen. Educatief verantwoorde clips, innovatief lesmateriaal en educatieve spellen met een overzichtelijke handleiding voor de leerkracht; we hebben het allemaal. KlasseTV maakt elke les leuker.