Al meer dan 3000 videoclips & lespakketten

Advent

Inleiding

Laat je leerlingen in groepjes een mindmap maken over de maand december. Wat hoort er allemaal bij deze maand? Denk bijvoorbeeld aan: Sinterklaas, pepernoten, kerstmis, kerstboom, lichtjes, vuurwerk, oliebollen, winter, sneeuw, etc. Vergelijk de gemaakte mindmaps met elkaar. Vertel dat, als Sinterklaas straks terug naar Spanje is, Kerstmis er alweer aan komt. Kerstmis is het feest van het licht.

Leg uit dat de periode voor Kerstmis ook een naam heeft, namelijk Advent. Advent is de tijd van de voorbereiding op het kerstfeest. Advent betekent ‘komst’. Advent begint altijd vier zondagen voor kerstmis. Misschien kennen je leerlingen wel de Adventskalender, waarmee je de dagen voor Kerstmis kunt aftellen door iedere dag een luikje te openen. Meestal zit hier chocola of iets anders lekkers in.

Kern
Kerstmis wordt door mensen op verschillende manieren gevierd. Bekijk onderstaand filmpje met je klas en leg uit dat je na het filmpje een aantal stellingen gaat geven die waar of niet waar kunnen zijn. Wanneer de leerlingen denken dat een stelling waar is, moeten ze gaan staan. Wanneer ze denken dat een stelling niet waar is, blijven ze zitten.

De stellingen zijn:
Kerstmis is nooit gewoon voor de gezelligheid. Niet waar
Kerstmis is oorspronkelijk een christelijk feest. Waar
Jezus werd geboren op 24 december. Niet waar
Hindoes geloven in één God. Niet waar
Het feest van het licht van Hindoes heet Divali. Waar
De Joden vieren 6 dagen lang Chanoeka. Niet waar

Met Chanoeka vier je dat het licht sterker is dan het donker. Waar
Allah verlicht voor moslims de weg van het leven. Waar

Afsluiting
Als afsluiting gaan je leerlingen zelf een rendier maken. Dit doen ze met behulp van een creatieve opdracht uit het lespakket Papier & Karton. In plaats van dat ze zelf een dier gaan bedenken, gaan alle leerlingen een rendier maken. Volg de stappen via deze link. Voor de kop kun je bruine verf gebruiken en voor het gewei oranje papier. Om het gewei te maken, kunnen de leerlingen hun eigen handen omtrekken en uitknippen. Ten slotte heb je nog plakogen nodig en de leerlingen moeten natuurlijk een rode neus knutselen: Rudolph the red nosed reindeer!