Al meer dan 3000 videoclips & lespakketten

Drie keer bewegen in de klas (of thuis!)

We weten allemaal dat bewegen gezond is. Ook op school is er veel aandacht voor bewegingsonderwijs en gezondheid. Nu je leerlingen deels thuis les krijgen en het speelkwartier daarmee anders is geworden is het fijn voor de kinderen (en hun ouders) om wel bewegingsmomentjes in te bouwen. Zo kunnen ze even hun gedachten verzetten en na een korte pauze weer fris verder gaan.

Ritmes klappen
Jij, de juf/meester, klapt een ritme voor. Dat kan natuurlijk live in de klas, maar bijvoorbeeld ook in een instructievideo of via videobellen. Of je vraagt de ouder/verzorger dit te doen. Je leerlingen klappen jou of hun ouder/verzorger na. Je kunt hierbij variëren per groep. Bij bijvoorbeeld de onderbouw doe je het ritme vaker voor dan bij de bovenbouw. Of je leert de bovenbouw langere stukken aan dan bij de onderbouw. Het is het leukste als ze ook nog kunnen raden welk lied je klapt, bijvoorbeeld ‘Zullen wij een sneeuwpop maken’ van Frozen!

Commando pinkelen
Een gouwe ouwe, maar nog steeds even leuk! En vooral tijdens het videobellen… Er zijn verschillende commando’s: hol, bol, plat en natuurlijk pinkelen. Jij, de juf/meester, bent de leider en roept de commando’s, dus: “Commando pinkelen! Commando plat!”. Maar er is een addertje! Als je vóór het bevel geen ‘commando’ roept, dan mogen de kinderen het juist níet nadoen! Dit zijn natuurlijk allemaal bewegingen voor je handen, maar je kunt ook de ‘grote’ versie doen: Commando Hinkelen! De commando’s hierbij zijn: hinkelen, zit, lig en flamingo (op 1 been staan). Als je dit in de klas of op het schoolplein doet, dan uiteraard op gepaste afstand.

Stiekem sporten
Dit is een slimme om zelf mee te doen. En ook dit kan op school én thuis. Veel kinderen sporten en zijn daardoor ook wel bekend met Jumping Jacks en andere bekende oefeningen. Maar er zijn ook een heleboel oefeningen die niet zo bekend zijn, maar wel makkelijk zijn uit te voeren. Zo krijg je je leerlingen in beweging, zonder dat ze meteen aan sporten denken; en je pikt  er zelf ook nog een graantje van mee! Denk hierbij aan kniebuigingen, lunges en knieheffen/hakkebillen. Je weet er vast zelf ook nog een paar, en anders kun je altijd inspiratie opdoen bij Nederland in Beweging. 😉

Lespakketten
KlasseTV heeft ook twee uitgebreide lespakketten gemaakt over sporten op school: Sport@School en Fit op school. Met het lespakket Sport@School helpen we je bijvoorbeeld met het organiseren van een sportdag. Leuk om te doen als we straks weer deels naar school mogen! Het lespakket Fit op school staat bol van de video’s met bewegingslessen. Ook kun je een leuke quiz doen.

Veel bewegingsplezier!