Al meer dan 3000 videoclips & lespakketten

Gezonde voeding en bewegen

Inleiding:
Van 6 tot en met 10 november wordt het Nationaal Schoolontbijt georganiseerd. Het Nationaal Schoolontbijt is het grootste educatieve ontbijtevenement van Nederland. Al 15 jaar staat ontbijt begin november centraal op vele scholen. Ook dit jaar hebben inmiddels 3.000 scholen, samen goed voor meer dan een half miljoen kinderen, te kennen gegeven mee te doen aan dit evenement.

Een goed ontbijt is ontzettend belangrijk. Zo belangrijk zelfs, dat het ook wel de belangrijkste maaltijd van de dag genoemd wordt. Maak een kring en vraag de kinderen waarom zij denken dat dit zo is? Waarmee ontbijten zij? En waaruit bestaat een goed ontbijt, denken zij?

Kern:
Bij veel families ontbreekt zuivel niet tijdens het ontbijt. Uiteraard ontbreekt zuivel ook niet tijdens het Nationaal Schoolontbijt. In het ontbijtpakket is dit jaar melk, yoghurt en 30+ kaas te vinden. In de les ‘Energie voor drie’, les drie van het lespakket ‘Fit op School’, legt Naomi van As je een stelling voor over zuivel. Is deze stelling waar of niet? Ga hierover met elkaar in discussie.

“Sporters hebben sterkere spieren, dan mensen die niet sporten. Dat komt omdat sporters hun spieren trainen. De bouwstoffen van spieren zijn eiwitten. Eiwitten maken je spieren groter en sterker. Eiwitten zitten bijvoorbeeld in melk, yoghurt, kwark en kaas. Dat betekent dat sporters heel veel zuivel moeten eten.”

(Antwoord Naomi: “Dat is helemaal waar. Sporters gebruiken hun spieren meer, dan mensen die niet sporten. Daarom moeten sporters na de training wat meer zuivel eten. En dat kan bijvoorbeeld met melk, kwark, maar ook met yoghurt.”

Afsluiting:
Gezond eten is één, maar bewegen is minstens zo belangrijk. Ter afsluiting van deze les wordt een bewegingsles, bestaande uit de spellen ´Ratten en Raven´, ´Paardenkoers´ en ´Inhaalbal´ georganiseerd. Deze bewegingsles is eveneens afkomstig uit het lespakket ´Fit op School´. In de les krijg je voldoende handvatten aangereikt, waardoor het door iedere leerkracht is te geven.