Al meer dan 3000 videoclips & lespakketten

Hemelvaartsdag en Pinksteren

Inleiding:

Donderdag 10 mei is het Hemelvaartsdag, de dag waarop christenen de Hemelvaart van Jezus vieren. Precies 40 dagen na Pasen en 10 dagen voor Pinksteren. Pinksteren valt dit jaar op zondag 4 juni. Tijdens Pinksteren daalt de Heilige Geest neer op de volgelingen van Jezus. Wat weten jouw leerlingen van Hemelvaart en Pinksteren? Ga hierover met elkaar in gesprek en schrijf de antwoorden op het bord.

Kern:

Bekijk onderstaande video en beantwoordt de volgende kijkvragen:
* Welke door Jezus verrichte wonderen komen aan bod in de video? Benoem ze alle 4.
* Waarom geloofden de Romeinen het verhaal van Jezus niet?
* Wat was voor veel mensen het bewijs dat Jezus tóch de waarheid sprak?

Geef hierna een leerling de beurt om deze tekst voor te lezen en vraag na afloop of er nog vragen zijn:
Hemelvaartsdag is de dag waarop Jezus opsteeg naar de hemel. Op deze dag riep Jezus zijn volgelingen bij elkaar en nam hen mee naar een berg in Jeruzalem. Daar vertelde hij dat zijn taak volbracht was en zou gaan vertrekken naar de hemel om weer bij zijn vader, god te kunnen zijn. De volgelingen keken betreurd waarop Jezus vertelde over de Heilige Geest die op hen neer zou dalen, deze zou hen leiden en kracht geven. Dat gebeurde, exact 10 dagen na hemelvaart, ook wel Pinksteren genoemd.

Geef een andere leerling de beurt om deze tekst voor te lezen en vraag na afloop of er nog vragen zijn:
Pinksteren staat in het teken van de komst van de Heilige Geest, de dag waarop de positieve energie van Jezus loskwam en zich kon verspreiden over zijn volgelingen. De Heilige Geest daalde neer met wind en vuur, vulde de harten van de volgelingen en zij voelde zich als herboren. Door deze energie geloofde veel mensen in Jezus en voegde zich bij de kerk en lieten zich massaal dopen. Deze gebeurtenis werd ook gezien als het ontstaan van de kerk.

Geef de kinderen de volgende weetjes:

  • Nadat de Heilige Geest was neergedaald lieten 3000(!) gelovigen zich dopen
  • Pinksteren wordt ook wel Bloemenpasen genoemd
  • De Pinksterbloem is vernoemd naar Pinksteren omdat deze bloem bloeit wanneer het Pinksteren is

Afsluiting:

Hemelvaartspel

Jezus is opgestegen naar de hemel maar hoe ziet de hemel er eigenlijk uit? Laat de kinderen bedenken hoe het is om in de hemel te zijn.

Benodigdheden: teken- en schildersspullen, lijm en papier.

Laat ieder kind een voorstelling maken van de hemel door middel van plakken, knippen of tekenen. Als de tekeningen af zijn leg je ze allemaal bij elkaar. Bekijk welke tekeningen bij elkaar passen en maak groepen. Bekijk per groep wat ze gemeen met elkaar hebben en schrijf deze punten op het bord. Deze punten worden samengevoegd tot één hemel. Laat deze hemel tekenen door alle kinderen en laat ze discussiëren hierover.

Pinksterspel

Benodigdheden: papier en stiften

De Heilige Geest daalde neer tijdens Pinksteren, verdeel het verhaal over Pinksteren in een aantal scenes en laat de kinderen in groepjes van drie deze scenes natekenen. Laat ze onderaan de scene een kort onderschrift toevoegen. Hang vervolgens de scenes in volgorde op zodat er een stripverhaal ontstaat.