Al meer dan 3000 videoclips & lespakketten

Herfst

Inleiding:
Ieder seizoen heeft zijn charmes; het warme weer in de zomer, schitterend besneeuwde landschappen in de winter en de uit hun winterslaap ontwakende dieren in de lente. In de herfst ziet het bos er heel anders uit dan in andere seizoenen. De bladeren kleuren prachtig rood en oranje en op de grond vind je allerlei mooie paddenstoelen en schimmels. Waaraan denken jouw leerlingen bij herfst?

Kern:
Je hebt vast wel eens schimmels gezien op bedorven eten in de koelkast, bah! Ongezond en niet lekker. Toch doet de schimmel een nuttig werk. Hij eet het oude, bedorven eten op. Thuis is dit niet zo fijn, maar in het bos is het erg handig. Als er geen schimmels waren geweest dan lag er waarschijnlijk een metersdikke laag met oude bladeren en bomen. Schimmels in het bos doen precies hetzelfde als schimmels op je oude boterham: ze eten dode planten en dieren en houden het bos netjes. Bovendien wordt het afval weer omgezet in voedzame stoffen voor de planten.

Schimmels zal je het snelst herkennen aan de mooie paddenstoelen die je ziet, bijvoorbeeld de beroemde rode vliegenzwam met witte stippen. Echter, de paddenstoel is slechts een heel klein deel van de schimmel. Het is als het ware de vrucht van de schimmel. Het grootste gedeelte van de schimmel groeit namelijk onder de grond. Je kan het vergelijken met een appelboom. De paddenstoel is de appel, de boom de schimmel.

Bekijk daarna onderstaande video en beantwoord de volgende kijkvragen:

Wat is het nut van een paddenstoel?
De paddenstoel is eigenlijk de vrucht van een schimmel. Hieruit komen de sporen van een schimmel. Deze sporen zorgen weer voor nieuwe schimmels.

Kan je een paar manieren noemen waarop schimmels hun sporen verspreiden?
Dit doen zij bijvoorbeeld door de wind, regen en door insecten aan te trekken.

Hoe heet het netwerk de schimmels onder de grond?
Dit heet een zwamvlok.

Afsluiting:
Ter afsluiting maken de kinderen een natuurcollage. Het thema van deze collage is – hoe kan het ook anders – herfst! Hiervoor is nodig: een groot vel stevig wit papier (A3-formaat), oude tijdschriften, printer, natuurfoto’s, verschillende soorten, vormen en kleuren papier en karton, een schaar, lijm en kleurpotloden en/of viltstiften. Tip: bekijk deze video om inspiratie op te doen. In de video, onderdeel van het lespakket ‘Papier en Karton’, zie je hoe Wolf zijn eigen natuurcollage maakt.

Is iedereen klaar met zijn/haar collage? Zoek dan een mooie plek om ze in het klaslokaal op te hangen. KlasseTV is erg benieuwd naar jullie werk. Stuur daarom een foto van de collages naar info@klassetv.nl en wie weet komen jullie inzendingen binnenkort op onze Facebookpagina te staan!