Al meer dan 3000 videoclips & lespakketten

Kom in actie

Inleiding
Op 7 december 2017 is het Nationale Vrijwilligersdag in Nederland. Op deze dag worden er vrijwilligersprijzen uitgereikt: de ‘Meer dan handen’-prijzen. Met deze prijzen zet het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verschillende vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties in het zonnetje.

Bekijk onderstaand filmpje met de klas. In het filmpje worden veel vragen gesteld over wat vrijwilligerswerk is, of iedereen dat moet doen, en of je eigenlijk niet gewoon betaald zou moeten worden voor dat werk. Ga met je klas in gesprek over vrijwilligerswerk. Hoe denken de leerlingen over bovenstaande vragen? Als leidraad kun je de volgende vragen stellen aan je klas:
– Wat houdt vrijwilligerswerk eigenlijk in en welke vormen kan het allemaal aannemen?
– Hebben jullie zelf weleens vrijwilligerswerk gedaan? Zo ja, wat dan (denk aan sponsorlopen, rommelmarkten, koekjes bakken voor je sportvereniging)?
– Hoe vonden jullie het om vrijwilligerswerk te doen?
– Denken jullie dat het belangrijk is dat veel mensen vrijwilligerswerk doen?

Kern
Als je vrijwilligerswerk leuk vindt om te doen, is de kans groter dat je het volhoudt. Zo help je niet alleen anderen, maar haal je er zelf ook plezier uit. Er zijn verschillende soorten vrijwilligerswerk. Deel dit werkblad uit en laat de kinderen alleen of in groepjes het goede thema aan het goede voorbeeld koppelen. Als iedereen klaar is, bespreek je het klassikaal (antwoorden: 1d 2g 3e 4h 5a 6c 7i 8b 9f).

Maak daarna met je klas een mindmap op het bord. Schrijf in het midden van de mindmap ‘Klas …’. Laat je leerlingen soorten vrijwilligerswerk opnoemen die zij zouden willen doen. Redenen hiervoor kunnen zijn dat het ze gewoon leuk lijkt, maar ook dat ze er zelf een bepaalde ervaring mee hebben gehad.

Afsluiting
Tijd om aan de slag te gaan! Samen met je klas ga je een brainstorm doen en op basis daarvan voeren jullie een (klassen)actie uit. Voor deze actie gaan je leerlingen hun eigen talenten inzetten, om die zo te gebruiken voor een goed doel.