Al meer dan 3000 videoclips & lespakketten

Koningsdag

Inleiding
Eind deze maand is het weer zover: Koningsdag. Sinds 2014 vieren we dit, omdat Koning Willem Alexander toen de troon overnam van zijn moeder, Koningin Beatrix. Iedereen is in het oranje gekleed, zijn er heel veel vrijmarkten, veel spelletjes om te doen en veel bandjes op straat die muziek maken. Wat weten jouw leerlingen van Koningsdag? Praat hierover met elkaar.

De Kern
De allereerste Koninginnedag heette nog Prinsessedag en werd op 31 augustus 1885 gevierd. Prinsessedag werd gevierd op de verjaardag van prinses Wilhelmina. Op 31 augustus 1891 werd prinses Wilhelmina koningin, vanaf toen werd Prinsessedag, Koninginnedag. De opvolger van koningin Wilhelmina was koningin Juliana. Vanaf 1949 tot 1980 was koningin Juliana de Koningin der Nederlanden, haar verjaardag was op 30 april en dus werd vanaf toen Koninginnedag op 30 april gevierd. Toen in 1980 koningin Beatrix aantrad als koningin, koos Beatrix ervoor om Koninginnedag op 30 april te houden ter ere van haar moeder, maar ook omdat haar eigen verjaardag (31 januari) midden in de winter valt en het dan erg koud kan zijn. Dat is niet zo handig voor een vrijmarkt en veel buitenspelletjes…

Tot 1795 was Nederland een republiek, daarna werd Nederland een koninkrijk.
Hieronder staan de Koningen en Koninginnen die Nederland (gehad) heeft. Bekijk hier de stamboom van het koningshuis.

• Koning Willem I
• Koning Willem II
• Koning Willem III
• Koningin Emma
• Koningin Wilhelmina
• Koningin Juliana
• Koningin Beatrix
• Koning Willem-Alexander

Waar komt de naam Oranje vandaan? En waarom trekt iedereen op Koniginnedag en Koningsdag oranje kleren aan? Dat heeft alles te maken met Willem van Oranje. Willem van Oranje was Stadhouder van 1559 tot 1584. Zijn bijnaam was Willem de Zwijger, niet omdat hij weinig zei, maar omdat hij nooit het achterste van zijn tong liet zien. Willem van Oranje werd ook wel Vader des Vaderlands genoemd. Hij heeft hard gestreden voor de onafhankelijkheid van Nederland.

Bekijk de video en beantwoordt de vraag: Wat heeft Willem van Oranje gedaan om Nederland te bevrijden van de Spanjaarden?

Afsluiting
Laat de leerlingen een stamboom maken van hun eigen familie, tot hoever komen zij?
De leerlingen kunnen de stamboom mee naar huis nemen, de ouders kunnen de stamboom dan verder aanvullen.

Tijd over?
Bedenk originele activiteiten hoe je op de vrijmarkt van Koningsdag geld kunt verdienen. Denk aan het verkopen van spullen, maar ook aan leuke spelletjes die je kunt gaan doen.