Al meer dan 3000 videoclips & lespakketten

Leren omgaan met social media

In de provincie Groningen is in het dorp Haren vorige week een enorme ravage aangericht. Duizenden jongeren hebben een spoor van vernieling achtergelaten en voor minstens een miljoen euro aan schade veroorzaakt.

Bericht op Facebook
Het begon allemaal met een bericht op Facebook. De 15-jarige Merthe had via dit sociale netwerk haar vrienden uitgenodigd voor het vieren van haar verjaardag. Hierbij vergat ze aan te geven dat het om een privéfeestje ging, waardoor duizenden jongeren zich aanmeldden voor het feest.

Privacyinstellingen
Facebook Nederland vindt de rellen in Haren spijtig, maar voelt zich niet verantwoordelijk. “Het is helemaal niet moeilijk om via privacyinstellingen te bepalen voor wie een bericht bedoeld is”, zegt een woordvoerster van Facebook. Toch zijn sommige instellingen niet voor iedereen even gemakkelijk te vinden. Wie heeft allemaal toegang tot de informatie die je online zet? Via welke websites is deze informatie nog meer terug te vinden? Hoe lang blijft dit online staan?

Verdieping groep 7/8
Bekijk de video en beantwoord de volgende vragen.

Misschien heb je wel een profiel op Facebook, Hyves, MySpace of een andere sociale netwerksite.

– Wie mag jouw profiel lezen?
Vrienden / Vrienden van vrienden / Iedereen / Ik heb geen profiel

– Wie mag jouw adres en telefoonnummer zien?
Vrienden / Vrienden van vrienden / Iedereen / Ik zet mijn adres en telefoonnummer niet op internet

– Wie mag jouw foto’s en filmpjes zien?
Vrienden / Vrienden van vrienden / Iedereen / Ik zet geen foto’s en filmpjes op het internet

– Andere mensen kunnen jouw foto’s kopiëren. Als jij je foto weer van internet afhaalt, kan deze er toch nog op blijven staan. Had je daar al aan gedacht?
Ja / Nee

– Wie kent of kennen jouw wachtwoord(en)?
Alleen ik / Mijn ouders en ik / Al mijn vrienden en familie

Tip: Deze video en vragen zijn onderdeel van het lespakket ‘Mediawijsheid’. Het lespakket leert leerlingen om social media op een verantwoorde manier te gebruiken. Bekijk het lespakket hier.