Al meer dan 3000 videoclips & lespakketten

Nationale Vrijwilligersdag

Inleiding
Op 7 december 2017 is het Nationale Vrijwilligersdag in Nederland. Op deze dag worden er vrijwilligersprijzen uitgereikt: de ‘Meer dan handen’-prijzen. Met deze prijzen zet het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verschillende vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties in het zonnetje.

Kern
Bekijk onderstaand filmpje met de klas. In het filmpje worden veel vragen gesteld over wat vrijwilligerswerk is, of iedereen dat moet doen, en of je eigenlijk niet gewoon betaald zou moeten worden voor dat werk.
Ga met je klas in gesprek over vrijwilligerswerk. Hoe denken de leerlingen over bovenstaande vragen? Als leidraad kun je de volgende vragen stellen aan je klas:
– Wat houdt vrijwilligerswerk eigenlijk in en welke vormen kan het allemaal aannemen?
– Hebben jullie zelf weleens vrijwilligerswerk gedaan? Zo ja, wat dan (denk aan sponsorlopen, rommelmarkten, koekjes bakken voor je sportvereniging)?
– Hoe vonden jullie het om vrijwilligerswerk te doen?
– Denken jullie dat het belangrijk is dat veel mensen vrijwilligerswerk doen? Waarom wel/niet?
– Vinden jullie dat mensen eigenlijk gewoon betaald zouden moeten worden voor dat werk? Waarom wel/niet?
– Denken jullie dat het uitmaakt of je het werk wat je vrijwillig doet ook leuk vindt? Waarom wel/niet?

Leg je leerlingen uit dat het belangrijk is dat je je vrijwilligerswerk zelf ook echt leuk vindt om te doen. Dan is de kans groter dat je het volhoudt en zo help je niet alleen anderen, maar haal je er zelf ook plezier uit.

Afsluiting

Tijd om aan de slag te gaan! Samen met je klas ga je een brainstorm doen en op basis daarvan voeren jullie een (klassen)actie uit. Voor deze actie gaan je leerlingen hun eigen talenten inzetten, om die zo te gebruiken voor een goed doel.