Al meer dan 3000 videoclips & lespakketten

Tien biljoen geuren

Inleiding
Mensen ruiken heel veel verschillende geuren. Wetenschappers hebben nu ontdekt dat een mens wel tien biljoen (10.000.000.000.000) verschillende geuren kan ruiken! Ruiken is best ingewikkeld. Hoe kan jouw neus weten hoe chocola ruikt? Deze actuele les gaat over ruiken. Hoe werkt dit eigenlijk?

Kern
Vertel aan de leerlingen dat ruiken erg belangrijk is. Je ruikt of je iets lekker vindt. Als je aan eten ruikt en het ruikt niet lekker, dan is het misschien wel bedorven en kan je het beter niet eten. Zo voorkom je dat je ziek wordt. Ook heeft reuk een sociale werking. Zo kan een koe haar kalfje herkennen aan de geur, handig als je in een grote kudde leeft! Bekijk nu met de klas de video en beantwoord samen de vragen hieronder.

De geur van chocola bestaat uit wel 300 kleine geurtjes die je ruikt met je neus. Hoe ruikt je neus deze geurtjes?
In je neus zitten wel tien miljoen kleine haartjes. Deze haartjes herkennen de geuren die je inademt via je neus.

In elk van de tien miljoen haartjes in je neus zitten weer 1000 draadjes. Wat doen deze draadjes?
Deze hele kleine draadjes herkennen elk apart geurtje.

Hoe weten jouw hersenen dat iets naar chocola ruikt?
Al die draadjes die de 300 geurtjes van chocola ruiken, sturen signalen door naar je hersenen die al die aparte geurtjes in elkaar puzzelt en het herkent als chocola.

Afsluiting
Neem van huis vier verschillende soorten eten mee (bijvoorbeeld ontbijtkoek, brood, een appel en een ui). Kies een paar leerlingen uit die geblinddoekt mogen ruiken aan die verschillende soorten eten die je hebt meegenomen. Laat dus niet van tevoren zien wat je hebt meegenomen! Hebben de leerlingen het goed geraden?

Tip: Je kunt zelf bepalen hoe moeilijk je de reuktest wilt maken. Zo kun je ook producten meenemen die sterk ruiken, maar die de leerlingen waarschijnlijk niet snel zullen herkennen, zoals koriander.