Al meer dan 3000 videoclips & lespakketten

Vakantie!

Inleiding:

De zomervakantie komt langzaam dichterbij en thuis zullen de eerste vakantieplannen al gesmeed worden. Veel leerlingen zullen op vakantie gaan in Europa en daar is veel te ontdekken. De verschillende culturen, eetgewoontes, landschappen en natuurlijk de verschillende talen. Waar gaan jouw leerlingen naartoe? Naar Frankrijk? Een bezoek aan een nieuw land begint natuurlijk bij de taal.

Maar is de Franse taalkennis van je leerlingen al up-to-date? Met de grote vakantie in het vooruitzicht begint het vast al te kriebelen bij de leerlingen. Welke leerlingen kennen al een paar woorden Frans? Stel deze vraag klassikaal aan je leerlingen en schrijf alle woorden op het bord. Is een klein gesprekje zelfs al mogelijk? Dat zal voor veel leerlingen lastig zijn, Frans is een lastige taal!

Kern:

Bekijk daarom met de leerlingen de video van Elena die op vakantie gaat. Leerlingen die niet bekend zijn met de Franse taal kunnen het verhaal volgen door middel van de afbeeldingen. De Franse woorden zullen ze waarschijnlijk niet herkennen. Je kunt de video nogmaals afspelen en daarbij drie woorden geven, bijvoorbeeld ‘le bateau’, ‘la voiture’ en ‘la valise’. Geef de leerlingen de opdracht om tijdens het kijken goed op te letten of ze deze woorden voorbij horen komen. Kunnen ze ook een betekenis aan de woorden geven? Schrijf de woorden en de Nederlandse vertalingen op het bord.

Bekijk de video eventueel nog een keer: de woorden komen weer voorbij. Wie wist de woorden? Welke woorden hoorden de leerlingen in ieder geval, bijvoorbeeld het woord ‘bikini’? Je kunt de leerlingen ook woorden laten kiezen, waarvan de klasgenoten de betekenis moeten raden. Klik hier voor de lesbrief, waarin de vertaling staat van de tekst die de leerlingen tijdens de video horen.

Afsluiting:

Leer je leerlingen alvast een aantal Franse woorden aan, die ze kunnen gebruiken als ze in dat land op vakantie zijn. Sluit deze les af door samen met de kinderen het memoryspel met Franse vakantiewoorden te spelen. Dit kan op het digitale schoolbord en de woorden ‘le bateau’, ‘la voiture’ en ‘la valise’ uit de video komen in het memoryspel terug. Klik op een memorykaart om deze om te draaien. Als een memorykaart omgedraaid wordt, horen de leerlingen het woord in het Frans.

Over Elena:
Elena is de taalmethode voor leerlingen van groep 3 en 4 van de basisschool. Leerlingen kunnen in tien thema’s op een speelse manier de Franse en Duitse taal leren. In ieder thema zit een video en een prentenboek. Elena is ook uitermate geschikt voor leerlingen uit groep 5 t/m 8. Bijkomend voordeel: als leerkracht hoef je de taal zelf niet te beheersen om de lessen te kunnen geven.