Al meer dan 3000 videoclips & lespakketten

Voel je fit

Inleiding:
Van 6 tot en met 10 november wordt het Nationaal Schoolontbijt georganiseerd. Het Nationaal Schoolontbijt is het grootste educatieve ontbijtevenement van Nederland. Al 15 jaar staat ontbijt begin november centraal op vele scholen. Ook dit jaar hebben inmiddels 3.000 scholen, samen goed voor meer dan een half miljoen kinderen, te kennen gegeven mee te doen aan dit evenement.

Een goed ontbijt is ontzettend belangrijk. Zo belangrijk zelfs, dat het ook wel de belangrijkste maaltijd van de dag genoemd wordt. Maak een kring en vraag de kinderen waarom zij denken dat dit zo is? Waarmee ontbijten zij? En waaruit bestaat een goed ontbijt, denken zij?

Kern:
In de les ‘Energie voor drie’, les drie van het lespakket ‘Fit op School’, legt Naomi van As je een stelling voor over voeding. Is deze stelling waar of niet? Ga hierover met elkaar in discussie.

“Voedsel is de brandstof voor ons lijf, net zoals benzine bijvoorbeeld voor een auto. Je lijf herkent voedsel dat je eerder hebt gegeten. Daarom kan je eigenlijk elke dag het beste hetzelfde eten.”

(Antwoord van Naomi: “Nee, dat klopt niet. In de Schijf van Vijf zitten heel veel producten met verschillende bouwstoffen. Door je eetpatroon lekker veel af te wisselen, krijg je al die verschillende bouwstoffen goed binnen. Zo eet ik bijvoorbeeld de ene ochtend een bruine boterham met kaas en drink ik een lekker glas met melk, en heb ik de andere ochtend zin in een bak yoghurt met muesli en lekker veel fruit.”

Afsluiting:
Gezond eten is één, maar bewegen is minstens zo belangrijk. Ter afsluiting van deze les wordt een bewegingsles, bestaande uit de spellen ´Staartenbijter´, ´Zip, Zap, Soep´ en ´Inhaalbal´ georganiseerd. Deze bewegingsles is eveneens afkomstig uit het lespakket ´Fit op School´. In de les krijg je voldoende handvatten aangereikt, waardoor het door iedere leerkracht gegeven kan worden.