Fort Valkuil

Fort Valkuil is een Fort met allerlei verschillende gebieden met daarin hindernissen en obstakels. De leerling moet het goede antwoord geven op een meerkeuzevraag waardoor deze verder komt in het spel. Elke leerling heeft bij aanvang 3 levens.
Als een leerling een fout antwoord geeft, verliest deze een leven en begint weer aan het begin van het gebied waar op dat moment in gespeeld wordt. Als de leerling geen levens meer heeft is het spel voorbij. Als je het tot het einde volbrengt, kun je jouw held een vreugdedans laten doen.
Handleiding
Leerdoel
– Alfabetiseren.
– Leesvaardigheid.
– Zinsbouw.
– Woordbetekenis
– Logisch redeneren
– Toetsvaardigheid (handig oplossen bij meerkeuze)
Doelgroep
Groep 5 t/m 8
Hoe werkt het spel
Fort Valkuil begint met een korte algemene uitleg voor de leerlingen. De leerlingen kunnen, als het spel voor de eerste maal spelen, de regels doorlezen door met hun muis op de knop regels te gaan staan. Hierin worden alle regels kort en bondig uitgelegd. Hierna kunnen ze het spel gaan spelen. Eerst maken ze de keuze voor hun held of heldin. Er zijn twee keuzemogelijkheden namelijk: Supergrrrrrl en Cool Guy. Die held blijft gedurende het hele spel dezelfde en kan alleen gewijzigd worden aan het begin van het spel. Hierna volgt het volgende keuzescherm wat uit 4 niveaus bestaat:
– Makkelijk.
– Moeilijk.
– Pittig. – Zeer pittig.
Dit spel is prima individueel uit te voeren. De interface (besturing) is namelijk erg eenvoudig, er is geen lange inleiding nodig, je kunt binnen een minuut aan de gang. Het wordt zinvoller als je met twee personen samen probeert een antwoord te geven. Dan wordt er namelijk overlegd en oefen je belangrijke vaardigheden. Nog aardiger is het als je twee tweetallen om en om laat spelen en kijkt wie het verste komt. Naast elkaar kan natuurlijk ook. Een digitaal schoolbord is ook prima geschikt. Het publiek kan meekijken en meedenken. Om het helemaal spannend te maken kun je ook de factor tijd een rol geven. Wie krijgt zijn of haar held als eerste aan het dansen?
Kortom, er zijn verschillende varianten mogelijk:
• Individueel en zelfstandig
• Individueel en dan om en om tegen elkaar
• In een tweetal
• Tweetallen tegen elkaar (om en om of naast elkaar)
• Bovenstaande varianten maar dan ook nog op tijd.
• Gebruik van het digitale schoolbord.
Tijdsduur
Als een leerling een gekozen niveau uit wil spelen, dus bijvoorbeeld het niveau moeilijk, dan zal de desbetreffende leerling daar ongeveer 8 min. voor nodig hebben.
Gebruik
De oefeningen van Fort Valkuil zijn geschikt voor het digitale schoolbord. Dus u kunt kiezen om de leerlingen individueel, in een klein groepje of wellicht met de gehele klas om het spel te introduceren of na te bespreken.