Koen en Noor

Het spel ‘Koen en Noor’ bestaat uit een selectie van 3 activiteiten die gebaseerd zijn op verhalen van twee jonge kinderen. Voornamelijk zijn de activiteiten bedoeld om het leren lezen te activeren bij de jonge leerling. Naast het activeren van lezen draagt dit spel ook bij aan het activeren van luisteren en daarbij het opvolgen van instructies.
Handleiding
Leerdoel
Hoofddoel: het activeren van het lezen.
Subdoelen: actief luisteren, gericht opdrachten uitvoeren.
Hoe werkt het spel
De leerling heeft de keuze gemaakt voor “in woorden” en komt in het volgende gedeelte van het spel. De leerling hoort in totaal 5 zinnen van een verhaal. Deze zinnen worden zowel auditief als beeldend ondersteund. De zinnen zijn meerdere keren te beluisteren door de knop “luisteren” aan te klikken. Er missen een aantal woorden in de zinnen. De leerlingen kunnen 3 wellicht passende woorden beluisteren en daarna hun keuze maken voor het juiste woord. Met een klik op de muis brengen de leerlingen het woord naar de juiste plek in de zin. Als ze alle gemiste woorden juist hebben ingevuld horen ze de gehele zin nog een keer. Daarna kunnen ze door naar de volgende zin. Het aantal in te vullen woorden kan per zin variëren.
Aan het eind van het spel komen de leerlingen in het keuzescherm “Wat wil je nu doen?”.
De leerlingen kunnen kiezen uit:
• 1. Diploma uitprinten.
• 2. Een ander verhaal kiezen.
• 3. Een verhaal maken van deze zinnen.
• 4. Terug naar start.
Bij optie 1 krijgen de kinderen een diploma waar ze hun naam in kunnen typen en dan is er de mogelijkheid om dit diploma uit te printen. Dit diploma is bij alle spellen identiek.
Optie 2, totaal kunnen de kinderen dus 4 verschillende verhalen spelen over “Koen en Noor”. De differentiatie zit in de weggelaten woorden en de keuzemogelijkheden van de in te vullen woorden.
Optie 3, een verhaal maken van deze zinnen. Deze optie is identiek aan de eerste keuzemogelijkheid in het spel namelijk: “in zinnen” deze oefening zal verderop in het volgende gedeelte van de handleiding te lezen zijn.
Optie 4, de leerling kan terug naar start en het spel opnieuw starten.
Als de leerling de keuze heeft gemaakt voor de oefening “in zinnen” is de werkwijze als volgt. De leerling ziet 5 afbeeldingen die samen een verhaal maken. Deze afbeeldingen staan kriskras door elkaar. Als de leerling op de afbeelding klikt en dan op luisteren dan hoort de leerling een deel van het verhaal. Door deze plaatjes allemaal te beluisteren is het mogelijk om een chronologisch verhaal te maken. Door middel van een klik op de muis kunnen de plaatjes naar onder gesleept worden en in de gestippelde vakken geplaatst worden. De afbeeldingen hechten zich alleen aan de correcte chronologische plek. Na het voltooien van het verhaal komen de leerlingen in het keuzescherm “Goed zo! Je hebt alle zinnen afgemaakt”.
De leerlingen kunnen kiezen uit:
• 1. Luister nu naar het hele verhaal.
• 2. Maak het verhaal nog een keer.
• 3. Terug naar start.
Bij optie 1 is het mogelijk om het gehele verhaal nog eenmaal te beluisteren. Bij optie 2 kunnen de leerling het verhaal nog een keer maken en bij optie 3, de leerling kan terug naar start en het spel opnieuw starten.
Gebruik
Beide oefeningen van Koen en Noor lenen zich prima voor het digitale schoolbord. Dus u kunt kiezen om de leerlingen individueel, in een klein groepje of wellicht met de gehele klas om het spel te introduceren of na te bespreken.