Al meer dan 3000 videoclips & lespakketten

Drie massagraven voor de Nederlandse kust

Op 22 september 1914 patrouilleren drie Britse kruisers op de Noordzee. De Eerste Wereldoorlog is zeven weken geleden begonnen. Aan boord zijn 2300 bemanningsleden. Ze worden volledig verrast door een nieuw, destructief wapen: de Duitse U-boot. Met slechts zes torpedo’s komen 1459 mannen en jongens in anderhalf uur tijd om het leven. De ramp krijgt 100 jaar lang weinig aandacht. Vandaag liggen de drie massagraven op een diepte van 30 meter. Hoe heeft het een eeuw geleden zover kunnen komen? En wat is er sindsdien gebeurd met deze zeemansgraven?


‘Het is 22 september 1914 en drie Britse kruisers, de HMS Aboukir, Hogue en Cressy, patrouilleren tussen Engeland en Nederland. De Eerste Wereldoorlog is zeven weken geleden begonnen. Aan boord zijn 2.300 bemanningsleden. Ze worden verrast door een nieuw en vernietigend wapen: de Duitse onderzeeboot (de U-boot). Door maar zes torpedo’s kwamen 1.459 mannen en jongens in anderhalf uur tijd om het leven. Duncan Stubbs, 15 jaar oud, was één van hen. 100 jaar later duikt zijn achterachterneef Duncan Barrigan naar deze scheepswrakken om met eigen ogen te zien hoe de schepen er nu bij liggen. Tot zijn grote verbazing zijn de zeemansgraven nu een toevluchtsoord voor allerlei zeedieren.’

De lessen

Vanuit het vakgebied Biologie en Geschiedenis wordt op deze gebeurtenis teruggekeken. De lessen zijn geschikt voor groep 7 en 8.

Geschiedenis
Deze les gaat over een scheepsramp in de Eerste Wereldoorlog en wat er daarna gebeurde met de wrakken. Tijdens de introductie leer je al iets over scheepswrakken en over de Eerste Wereldoorlog. Daarna ben je klaar om te duiken in de geschiedenis van de 15 jarige Duncan en zijn avontuur op de Aboukir.

Biologie:
Deze les gaat over het onderwaterleven op scheepswrakken. Een gezonken schip is namelijk een uitstekende schuil- en paaiplaats voor veel zeedieren, waar ze bovendien veel te eten kunnen vinden.

In de ideale situatie krijgen de leerlingen deze lessen in samenhang aangeboden, eerst geschiedenis daarna biologie, maar de lessen zijn ook los te gebruiken.

Deze lessen werden mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Film: drie massagraven voor de Nederlandse kust