"Ik vind het moeilijk om te zeggen waar ik trots op ben. Misschien ben ik wel trots op het feit dat ik er nog ben."

Maybritt (15) heeft op jonge leeftijd operaties aan een hersentumor ternauwernood overleefd. Hoewel ze blij is dat ze nog leeft, wordt ze elke dag geconfronteerd met de littekens die ze eraan heeft overgehouden. Veel mensen weten niet hoe ze verder dan haar gezicht moeten kijken.

 • Handleiding

  Algemene informatie voor de leerkracht.

  Handleiding
 • Lesbrief

  Informatie en uitleg over de lesopbouw.

  Lesbrief
 • Werkblad

  Rollenspelsituaties.

  >Werkblad
 • Reflectie

  Afsluitende vragen.

  Reflectie

Een lespakket over gezichtsafwijkingen

Kinderen mogen van elkaar verschillen. Ieder kind heeft zijn eigen interesses en talenten. Toch lijkt het in de praktijk veel belangrijker om 'erbij te horen', wat soms niet lukt als je er anders uitziet.


Kinderen kunnen in hun eerlijkheid meedogenloos zijn. Leeftijdsgenoten met een gezichtsafwijking vallen soms buiten de boot of worden gepest. Zo kan het zelfbeeld van een kind al op vroege leeftijd beschadigd raken. Aan de andere kant weten kinderen soms ook niet hoe ze iemand met een gezichtsafwijking moeten benaderen.


'Op het eerste gezicht' is een lespakket voor groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs. In één les leren leerlingen dat niet iedereen er hetzelfde uitziet en dat je anderen met respect behandelt. De les is opgebouwd rond een video van 7 minuten, die vervolgens besproken wordt aan de hand van korte, bewustmakende opdrachten.