Je hebt vast wel eens een verhaal in een dagboek geschreven, of een brief geschreven, of een werkstuk gemaakt voor school.
Dat zijn jouw eigen woorden, dus jij hebt op die teksten auteursrecht. Anderen die jouw tekst willen gebruiken moeten aan jou toestemming vragen. Als je zelf een tekening maakt geldt hetzelfde. Je mag best uit werk van anderen iets overnemen, als je het originele werk van die ander maar respecteert, net zoals jij zou willen dat anderen dat met jouw werk doen.
Auteursrecht
Het recht van een maker om zelf te bepalen wat er wel en niet mag gebeuren met wat hij gemaakt heeft.
Origineel werk
De maker heeft het werk (tekst, tekening, foto, lied, vlog, kunstwerk etc.) helemaal zelf gemaakt op zijn eigen manier en daarbij zijn eigen woorden gebruikt. Dus niet nageaapt van iemand anders. Het mag ook niet heel erg lijken op iets wat iemand anders al gemaakt heeft.
Plagiaat
Als iemand een tekst of tekening van een ander gebruikt voor zijn eigen verhaal, zonder de naam van de maker van het originele werk te noemen en daarmee net doet alsof het zijn eigen werk is.
Citaat
Een stukje tekst, waarbij je letterlijk de tekst overneemt, of een foto, die je als voorbeeld of toelichting op jouw verhaal gebruikt, en waarbij je altijd de naam van de maker van het origineel en de bron vermeldt.
Je knipt en plakt wat van internet bij elkaar
Je zoekt op internet een kant-en-klaar werkstuk op en levert dat in
Je vraagt iemand om je te helpen
Je gaat de opdracht toch maar doen
De lessen Mediawijsheid zijn opgezet als klassikale lessen, waarbij in gesprek met de klas het onderwerp behandeld en besproken wordt.
In sommige gevallen kan de voorkeur gegeven worden aan een zelfstandige verwerking van een les mediawijsheid. Bijvoorbeeld als de les op afstand gegeven moet worden.
Voor die situaties hebben we een aantal lessen omgezet in een zelfstandig werken les met een printblad. Bij ‘informatie voor de leerkracht’ staat meer uitleg en een overzicht welke lessen hiervoor geschikt zijn gemaakt.