Al meer dan 3000 videoclips & lespakketten

Van carnaval tot vasten

Terwijl het op de meeste plekken in het noorden en midden van Nederland doodnormale dagen lijken te zijn, staat Zuid-Nederland van zaterdag tot woensdag op z’n kop. Toeters, praalwagens, verkleedpartijen: het is weer carnavalstijd!

Volksfeest
Vooral in de provincies Noord-Brabant en Limburg wordt het carnaval groots gevierd. Officieel duurt het volksfeest van zondag tot en met dinsdagavond. Maar in veel dorpen en steden begint de feestvreugde al op vrijdagavond. Dat is niet elk jaar op dezelfde vrijdagavond: de viering van carnaval hangt af van de dagen waarop Pasen valt.

Vastentijd
De periode tussen carnaval en Pasen wordt ‘vastentijd’ genoemd. De eerste dag van de vastentijd valt altijd op Aswoensdag, de eerste dag na carnaval. De vastentijd houdt in dat katholieken tot aan Eerste Paasdag niet eten en drinken op het moment dat de zon op is. Ze willen hiermee tot bezinning komen.

Verdieping groep 7/8
Niet alleen de katholieken hebben een vastentijd. In welke andere cultuur wordt er gevast? Hoe wordt deze periode genoemd? En hoe heet het feest dat na afloop gevierd wordt?