Al meer dan 3000 videoclips & lespakketten

Tips voor een goede spreekbeurt

Inleiding
De scholen zijn weer begonnen en de intekenlijst voor de leerlingen om hun spreekbeurt te gaan houden hangt aan de deur…

Waarom is een spreekbeurt houden eigenlijk belangrijk? De leerlingen zullen misschien wel denken dat zij later helemaal geen spreekbeurten meer hoeven te houden, of toch wel? Jazeker! Bijvoorbeeld in de politiek. Ministers spreken daar dagelijks voor grote groepen mensen. Of verslaggevers die live voor radio of televisie verslag doen van een gebeurtenis. En natuurlijk niet te vergeten u als leerkracht!

Vraag aan de leerlingen of zij nog meer voorbeelden weten van ‘spreken in het openbaar’ in bepaalde beroepen. Wiens vader of moeder geeft bijvoorbeeld weleens presentaties?

Kern
Houd een gesprekje met de leerlingen over het houden van spreekbeurten. Wie staat al te popelen om een spreekbeurt te gaan houden en waarover? Wat vindt de leerling zo leuk aan het houden van een spreekbeurt? Er zullen ook kinderen zijn die een spreekbeurt houden niet leuk vinden. Vraag aan hen wat zij er minder leuk aan vinden.

Naar aanleiding van het gesprek in de klas kunnen conclusies getrokken worden over het houden van spreekbeurten. Welk deel van de klas lijkt het leuk, welk deel niet? Hoe wordt het voor de leerlingen minder eng en hoe juist nog leuker voor de enthousiaste kinderen? Bekijk nu gezamenlijk de onderstaande video uit het spreekbeurtenpakket, waarin de kinderen leren hoe zij een gave spreekbeurt kunnen houden.

Maak samen met de klas een lijstje op het schoolbord hoe je een goede, toffe spreekbeurt kan geven.

Afsluiting
Sommige leerlingen in de klas zullen ouders hebben die vaker presentaties moeten geven voor hun werk. Inventariseer bij de leerlingen wiens ouders het leuk lijkt wat te vertellen over hun werk en hun ervaring met presenteren. Laat een van de leerlingen zijn vader of moeder uitnodigen om hierover te vertellen. De ouder kan bijvoorbeeld vertellen hoe je je zenuwen in bedwang houdt en kan tegelijkertijd meer vertellen over zijn of haar werk.

In het spreekbeurtenpakket leren kinderen hoe zij een toffe spreekbeurt kunnen houden en krijgen zij boordevol tips, trucs en weetjes.