Schaatsen

Vroeger, als het in de winter gevroren had, wilden mensen toch snel van de ene naar de andere plaats komen. Omdat ijs glad is, kun je er gemakkelijk op glijden. Zo bedacht men de schaats, gemaakt van dierenbotten!

Inmiddels is schaatsen in Nederland een echte traditie. Misschien heb je weleens van de Elfstedentocht gehoord? Als het ├ęcht hard heeft gevroren, wordt die tocht in Friesland gereden. Dat is voor Nederlanders bijzonder, omdat het niet zo vaak voorkomt. Daarom kennen we schaatsen nu vooral dankzij bekende schaatsers, zoals Sven Kramer en Annette Gerritsen. Zij rijden wedstrijden op een baan van 400 meter. Maar naast het langebaanschaatsen heb je ook de ploegenachtervolging, shorttrack en kunstschaatsen. En dan is er ook nog schaatsen in de zomer: inline-skaten! Weliswaar niet op ijs, maar gewoon op straat.

De KPN Junior Schaatsclub laat zoveel mogelijk kinderen in Nederland weten hoe gaaf schaatsen en inline-skaten is. Bekende schaatsers en skaters geven clinics op scholen en je kan meedoen met prijsvragen! Meld je hier gratis aan.